2021 m. būsto rinkos apžvalga: Klaipėda

Antradienis, 21 gruodžio 2021

Kas žinoma apie 2021 m. Lietuvos būsto rinką? Kainos kilo, pardavimai augo, objektų pasiūla ir pasirinkimas mažėjo. Šiuos tris dalykus tikriausiai įvardintų kiekvienas bent minimaliai besidomintis nekilnojamuoju turtu. Bet ar visoje šalyje rinka vystėsi vienodai? Jau publikavome specialistų įžvalgas apie Vilniaus ir Kauno būsto rinkas. Kviečiame susipažinti su Klaipėdos gyvenamojo nekilnojamojo turto rinka. Savo įžvalgomis dalinasi „Capital Klaipėda” NT brokeris Darius Česnulevičius.

2021 m. Klaipėdoje, kaip ir kituose didžiuosiuose Lietuvos miestuose, paklausa viršijo pasiūlą, o tai nulėmė būsto kainų šoktelėjimą 10-20 proc., kai kuriais atvejais ir dar daugiau. D. Česnulevičiaus manymu, prie būsto kainų augimo prisidėjo ne tik paklausos padidėjimas, bet ir pakilusi statybinių medžiagų kaina ir jų deficitas.

„Šiais metais didžiausias kainų augimas vyko nuo birželio iki spalio mėnesių. Šiuo metu situacija yra stabilesnė, bet, mano manymu, tik todėl, kad šiuo metu pasiūloje yra labai mažai parduodamų objektų, kurių kaina atitinka rinkos situaciją”, - sako D. Česnulevičius.

Kalbant apie pirminę būsto rinką, didžiulę įtaką jos dinamikai vis dėlto turėjo statybinių medžiagų kainų kilimas ir susidaręs medžiagų trūkumas. Anot D. Česnulevičiaus, statybinių medžiagų deficitas ir kainų šuolis pavasarį įnešė į pirminę rinką nemažai nežinios ir chaoso, nes vystytojai turėjo koreguoti jau sudarytas statybų sąmatas. Šios korekcijos sąlygojo daugumos projektų pardavimo kainos didėjimą. Nekilnojamojo turto specialistas pabrėžia, kad nepaisant padidėjusių kainų naujai statomi namai ir butai buvo rezervuojami dar statybų stadijoje.

„Man yra žinoma atvejų, kai dėl pakilusių statybinių medžiagų kainų vystytojai kėlė kainas savo klientams, o su tais, kurie nesutiko mokėti didesnę kainą, nutraukė jau pasirašytas sutartis ir mokėjo baudas”, - dalijasi brokeris.

Kaip ir Kaune bei Vilniuje, šiais metais pradėti statyti objektai buvo rezervuojami dar statybų stadijoje. „Šiai dienai Klaipėdoje ar Klaipėdos rajone nusipirkti jau pastatytą ekonominės klasės namą iš pirminės rinkos būtų gana sunki užduotis, nes šiuo metu baigiami statyti jau parduoti objektai. Naujų namų pasiūla turėtų atsirasti kitų metų pavasarį. Su naujos statybos butais situacija labai panaši”, - pasakoja D. Česnulevičius.

Anot „Capital Klaipėda” brokerio, antrinėje rinkoje šiemet sąlygas diktavo pardavėjai. Antroje metų pusėje ypač padaugėjo skelbimų, kuriuose, kaip pažymi brokeris, nurodytos „kainos stipriai per didelės”. D. Česnulevičius mano, jog būsto pardavėjai bando pasinaudoti rinkoje susiklosčiusia situacija ir parduoti savo turtą kuo brangiau. „Tokie pardavėjai nėra motyvuoti, jie tik bando laimę savo turtą parduoti už labai didelę kainą. Jei šiandien Lietuvoje neturėtume atsakingo skolinimosi tvarkos, tikėtina, galėtų pasikartoti 2008 metų nekilnojamo turto burbulo scenarijus”, - savo įžvalgomis dalinasi specialistas.

Pasakodamas apie šių metų būsto pirkėjus, D. Česnulevičius sako, jog Klaipėdoje pastebimai padaugėjo pirkėjų iš kitų Lietuvos miestų, ypatingai iš Vilniaus, besidominčių investiciniu nekilnojamuoju turtu,  t.y.  vieno ar dviejų kambarių butais. „Paklausus pirkėjų, kodėl ieško būsto Klaipėdoje, pagrindinė jų nurodoma priežastis ta, kad Vilniuje nebeįperka, o ir nuomos grąža Klaipėdoje gaunasi geresnė nei Vilniuje”, - sako brokeris ir priduria, jog turėti nekilnojamojo turto prie jūros jau yra tapę mados reikalu.

Kalbėdamas apie ateinančius metus, D. Česnulevičius sako, jog tikėtis būsto kainų kritimo būtų naivu. „Šiuo metu pirkėjų rinkoje tikrai yra, tik jie neranda sau tinkamo būsto. Kitais metais, manau, NT rinka išliks aktyvi, būsto kainos taip pat turėtų kilti, tik reikia tikėtis, kad ne tokiais šuoliais kaip šiais metais”, - sako NT brokeris.