2024 metų statybų tendencijos – ekologija, tvarumas, minimalizmas

Antradienis, 19 gruodžio 2023

Numatoma, kad 2024 metais statybų sektoriuje bus kreipiamas dėmesys į architektūros kokybę, estetiką, darnumą su aplinka, tvarumą, bendruomeniškumą, kontekstualumą, funkcionalumą, vietos pajautimą ir inovatyvumą. Prognozuojama, kad populiarės ekologiškas, tvarus, nereikalaujantis didelių energijos sąnaudų ir leidžiantis naudotis išmaniomis funkcijomis nekilnojamasis turtas.

Populiarės tvarus ir ekologiškas nekilnojamasis turtas

Prognozuojama, kad 2024 m. nekilnojamojo turto rinkoje labiausiai bus vertinami ekologiškumas ir tvarumas. Paklausiausias bus ekologiško dizaino, pasižymintis energiją taupančiomis savybėmis bei pastatytas naudojant gamtinės ar natūralios kilmės statybines medžiagas, nekilnojamasis turtas.  Ateinančiais metais dar labiau populiarės išmaniųjų namų technologijų integravimas. Bus paklausesni namai su išmaniosiomis funkcijomis – automatizuotu apšvietimu, termostatais, apsaugos sistemomis ir balsu valdomais asistentais. Manoma, kad išmaniosios namų technologijos padidina nekilnojamojo turto vertę ir prisideda prie gyventojų patogesnio, komfortiškesnio ir saugesnio gyvenimo.

Dėmesio centre natūralios medžiagos

Įvairūs užsienio šalių ekspertai pabrėžia, kad vis labiau verta atkreipti dėmesį į eksterjero ir interjero darną. Geriausi architektai siekia pastato išorės ir vidaus sinergijos ir siūlo tos pačios rūšies medžiagas naudoti ir pastato išorės, ir vidaus apdailai. Manoma, kad natūralu interjere naudoti eksterjero apdailos fragmentų, tarsi susiejančių namo vidų su jo išore ir sukuriančių nedalomos, vientisos visumos įspūdį.

Ateinančiais metais vyrausiantys architektūriniai sprendimai - žalioji architektūra ir aplinką tausojantys niuansai, todėl yra tendencija, kad populiarės tvarūs sprendimai iš natūralių ar perdirbtų medžiagų. Bus siekiama panaudoti natūralią medieną, pakartotino vandens panaudojimo sistemas ir kuo geriau išnaudoti saulės energiją, vėją bei kitus gamtinius išteklius.

Populiarėjanti minimalizmo idėja

Tikėtina, kad ateityje bus kreipiamas dėmesys į architektūros kokybę, estetiką, darnumą su aplinka, tvarumą, bendruomeniškumą, kontekstualumą, funkcionalumą, vietos pajautimą ir inovatyvumą. Prognozuojama, kad kelerius ateinančius metus populiarės minimalizmo idėja. Minimalistinis stilius pasižymi paprastumu ir elegancija, struktūrų ir formų saikingumu.

Šio stiliaus pastatų statybai būdingos funkcionalios geometrinės formos: apskritimai, stačiakampiai ir tiesios linijos. Minimalistinėje architektūroje vengiama dekoro ir dekoracijų bei pirmenybė teikiama natūralioms tekstūroms. Įprastai naudojamos natūralaus diapazono šviesios spalvos, vegiama atspalvių,  o medžiagos dažniausiai yra natūralios – marmuras, mediena, stiklas, akmuo. Svarbus ir pastato apšvietimas, pabrėžiantis struktūros žaismą su šviesa.

Dėmesys pastatų šiltinimui ir tvarumui

Pasaulinės skaitmeninės energetikos kompanijos „Schneider Electric“ atliktas tyrimas atskleidė, kad dauguma pasaulio įmonių nebuvo pasiruošusios pastarojo meto energijos kainų padidėjimui, susijusiam su  geopolitiniu kontekstu ir klimato kaitos rezultatu – ekstremaliomis oro  sąlygomis. Prognozuojama, kad dėl šių priežasčių energijos kainos liks nenuspėjamos ir ateityje, o kylant pasaulinei vidutinei metinei temperatūrai, vasaromis orai bus vis karštesni.

UAB ROCKWOOL techninis vadovas dr. Andrius Buska įsitikinęs, kad sutaupyti pastatų vėsinimui ir šildymui galima tinkamai apšiltinus pastatą. ,,Natūralios kilmės akmens vatos gaminiai naudojami šilumos izoliacijai sumažina pastatų atitvarų šilumos perdavimo koeficientą U ir leidžia sutaupyti daug energijos žiemos (šildymo) ir vasaros (vėsinimo) sezonais, nes jos užtikrina mažiausią šilumos perdavimą iš pastato vidaus į išorę, ir atvirkščiai. Naudojant šias sistemas gerokai sumažinami pastatų energetiniai poreikiai, o taip pat priežiūros sąnaudos“, - įsitikinęs pašnekovas.

Pasak eksperto, tinkamas pastatų šiltinimas leidžia žymiai sumažinti energijos sąnaudas (kWh/m2) bei tuo pačiu sumažinti neigiamą poveikį aplinkai dėl išmetamų dujų. Paskaičiuota, kad standartinis „ROCKWOOL“ izoliacijos gaminys gali padėti sutaupyti per 100 kartų daugiau energijos negu yra sunaudojama šiam produktui pagaminti, transportuoti ir sunaikinti.

https://sc.bns.lt/

Temos: Statyba