Virtuvės įrengimas pagal 2023-ųjų tendencijas ir be specialistų pagalbos: misija įmanoma

Trečiadienis, 18 sausio 2023

Patogi, praktiška, funkcionali ir, žinoma, estetiška. Tokia virtuvė yra geidžiama ne tik daugelio namų šeimininkų – šiuos kriterijus prioritetiniais vadina ir baldų gamintojai bei interjero dizaineriai. Visgi bene svarbiausios būsto erdvės projektavimas neretai pasirodo tikru iššūkiu, kuris reikalauja specifinių žinių, laiko, įdirbio ir finansų. Tačiau dizainerė Jūratė Sventickienė sako – svajonių virtuvės įrengimą ne visada lydi tokie išbandymai ir ją susikurti galima lengvai, be specialistų pagalbos bei sekant karščiausias 2023-ųjų interjero tendencijas.

Svarbiausia – auksinis trikampis

Jau du dešimtmečius jaukius klientų namus kuriančio didžiausio baldų salonų tinklo Lietuvoje „Gintaro baldai“ dizainerė J. Sventickienė pastebi, kad pastarąjį dešimtmetį, o ypač tai įtvirtino pandemijos metai, būstų šeimininkai namuose norėjo ramybės, pusiausvyros, užuovėjos. Tačiau šiandien interjero dizaino tendencijos skatina galvoti pozityviai ir 2023-uosius pasitikti kaip pokyčių metus.

„Tai atspindi ir virtuvės zona. Jei anksčiau joje buvo populiarus ramios, prislopintos spalvos, žmonės rinkosi baltas sienas, plyteles ir baldus, dabar čia grįžta ryškesni atspalviai. Todėl virtuvėje siūloma rinktis sodresnės paletės spalvas, nebijoti eksperimentuoti ir kurti erdvę, kuri pakylėtų, o kartu išliktų nepavaldi laikui. Toks yra šiųmetinis dizaino požiūris“, – kalba J. Sventickienė.

Iš kitos pusės, dizainerės teigimu, baltos spalvos atsisakymas virtuvėje dar nereiškia, kad joje kardinaliai kinta klasikinės tendencijos. Viena pastarųjų – atviras zonų planavimas – ir 2023-aisiais tai išliks populiaru, tik į namus grįžta lengvas pokytis. Tai virtuvės, valgomojo ir svetainės suskirstymas į dalis – nebūtina statyti sienų, tačiau virtuvės zoną nuo svetainės galima atskirti įvairiais baldais, augalais. Tokiu būdu galima sukurti tris atskiras erdves ir, pavyzdžiui, ilsintis svetainėje nematyti nešvarių indų virtuvės kriauklėje.

Dizainerė sako, kad nusprendusiems atnaujinti savo virtuvę svarbiausia vadovautis auksine trikampio taisykle. Ją pritaikę ne tik, kad mažiau pavargsite gamindami, bet ir sugaišite tam mažiau laiko.

„Virtuvės trikampis yra vienas svarbiausių dalykų, į kurį būtina atsižvelgti dar prieš pradedant projektuoti virtuvės darbo zoną. Šis trikampis apima tris dalykus – plautuvę, viryklę ir šaldytuvą. Ergonomiškai suprojektuotas virtuvės trikampis turi jungti visas šias tris zonas, o šie buitiniai prietaisai ir zonos šalia jų turi būti išdėstytos patogiais atstumais viena nuo kitos. Jei atstumas tarp šių zonų bus per didelis, tuomet gaišite laiką vaikščiodami, jei per mažas – jausitės suvaržyti erdvėje. Todėl optimaliausias atstumas tarp trikampio dalių yra apie 1-3 metrai“, – patarimais dalinasi J. Sventickienė.

Verta siekti derančios visumos

Kalbėdama apie auksinę virtuvės taisyklę, dizainerė taip pat pabrėžia, kad judėjimui trikampio zonoje neturėtų trukdyti įvairios kliūtys, kaip, pavyzdžiui, kėdės ar kiti baldai. Tuo metu toliau atnaujinant šią zoną, J. Sventickienė pataria susitelkti į patogumo ir praktiškumo klausimus bei tinkamai pasirinkti baldus. 

„Jei virtuvė yra sujungta su kambariu, pastarosios baldus verta rinktis panašius į esančius svetainėje, taip bus išlaikyta vienoda erdvės stilistika. Taip pat patarčiau rinktis kuo uždaresnį baldų korpusą, nes jį lengviau valyti. Čia nebus matomi ir jokie prieskonių indeliai, samčiai, kiti indai bei prietaisai, kuriuos galbūt norėtųsi paslėpti. Tačiau jei atnaujinama virtuvė yra atskiroje patalpoje, daugiau dėmesio galima skirti patogumui ir praktiškumui, o tik tada – dizainui. Mūsų salonuose yra dedikuoti virtuvės baldų dizaineriai-konsultantai, galintys patarti šiais klausimais ir padėti įsirengti virtuvės zoną be interjero dizainerio ir individualaus projekto“, – pasakoja ekspertė.

Kartu J. Sventickienė pabrėžia – šioje zonoje nėra nereikšmingų detalių. Taigi virtuvėje svarbus tiek rankenėlių baldams pasirinkimas, tiek ateities poreikių planavimas.

„Viskas čia turėtų derėti ir sudaryti bendrą nuoseklią visumą. Todėl, pavyzdžiui, baldų rankenėles verta derinti prie esamo stiliaus, raštų, spalvų, dizaino. Antraip netgi jos gali sugadinti kruopščiai išpuoselėtą interjerą. Kitas svarbus aspektas – apgalvojimas, kur bus laikomi įvairūs daiktai, produktai. Kur numatoma sudėti duoną, stalo įrankius, pjaustymo lenteles ar peilius, kitus įrankius ir maisto produktus. Dėl to baldų projektavimas yra ne tik išorės, bet ir vidaus planavimas“, – atkreipia dėmesį dizainerė.

Atsisveikinkite su „Provansu“

Įrengiant virtuvę, pažymi J. Sventickienė, reikėtų apgalvoti kiekvienos spintelės ar stalčiaus paskirtį. Todėl, anot jos, tikrai neverta taupyti savo patogumo ir laiko sąskaita. Tačiau, priduria dizainerė, žmonės neretai po stalviršiu vietoje spintelių su stalčiais įrengia lentynas, kuriose dažnai yra nepatogu ir nepraktiška laikyti, pavyzdžiui, puodus.

„Juos ir kitus daiktus verta susidėti stalčiuose, kuriuose daug parankiau išlaikyti tvarką. Tačiau lentynų anaiptol neverta atsisakyti. Jos, kaip rodo ir 2023-ųjų virtuvės dizaino tendencijos, veržiasi į mados viršūnę, netgi pakeisdamos viršutines spinteles. Todėl stilingai apipavidalintos atviros lentynos gali atskleisti šeimininko asmenybę, būdą, charakterį“, – teigia dizainerė.

Be to, sako ji, įsirenginėjant virtuvę svarbi ne tik estetika, bet ir praktiškumas. Todėl, prieš atliekant darbus, visada pravartu ir labai naudinga susidaryti pliusų bei minusų sąrašą.

„Tarkime – būsto šeimininkai yra žemo ūgio. Tokiu atveju spintelių arba lentynų reikėtų žemesnių arba priešingai – aukštesnių nei standartas. Dažniau naudosite virtuvę tamsiu paros metu? Pagalvokite apie apšvietimą po spintelėmis, lentynomis. Prie to paties sąrašo pridėčiau ir buitinę techniką. Tinkamai ją pasirinkus, galima ne tik sutaupyti pinigų, bet ir atrasti daugiau vietos maisto gamybai bei kitiems buitiniams prietaisams. Jei daugiau gaminama orkaitėje, galbūt verta pasvarstyti apie mažesnę kaitlentę. Tuo metu apsiperkant dažniau, kasdien, didelis šaldytuvas gali būti ir nereikalingas“, – pataria J. Sventickienė.

Kita vertus, papildo ji, praktiška, funkcionali bei patogi virtuvė džiugina ir savo grožiu. Todėl, siekiant pastarojo, dizainerė siūlo atsisakyti jau iš mados išeinančių dizaino sprendimų.

„Provincijos arba sodybų stilius ir modernūs bei šalti interjerai – tai pagrindinės virtuvių dizaino kryptys, kurios jau nebemadingos 2023-aisiais. Todėl norėdami žengti koja kojon su naujausiomis tendencijomis, kurkite šiltesnį, jaukesnį, gamtos įkvėptą interjerą. Nesibaiminkite ryškesnių spalvų, tačiau atsisakykite blizgios apdailos, aštrių briaunų, jau pabodusio „Provanso“ stiliaus. Verčiau ieškokite įvairesnių medžio atspalvių, įdomių tekstūrų, natūralumo“, – reziumuoja J. Sventickienė.

Temos: Interjeras