2022-ųjų biurų tendencijos: namus primenanti atmosfera, tvarumas ir ekonomija

Ketvirtadienis, 27 sausio 2022

Konkurencijai dėl geriausių specialistų darbo rinkoje tampant vis nuožmesnei, įmonės reikiamų talentų stengiasi pritraukti naudodamos visus įmanomus kozirius. Vienu jų neretai tampa ir šiuolaikiškos, patogioje lokacijoje esančios bei darbuotojų komfortą ir gerovę užtikrinti leidžiančios biuro erdvės. Tad kokios svarbiausios biurų tendencijos vyraus šiemet ir į kurias iš jų darbdaviai turėtų labiausiai atkreipti dėmesį norėdami būti konkurencingi darbo rinkoje?

Kuria namus primenančią atmosferą

Apžvelgdama šių metų biurų tendencijas, darbuotojų paieškos ir atrankos sprendimų įmonės „People Link“ vadovaujanti partnerė Jurgita Lemešiūtė pabrėžia, kad geidžiamiausiais darbdaviais tituluojamos įmonės tokiu statusu gali džiaugtis ne atsitiktinai, o dėl to, kad itin didelį dėmesį skiria savo darbuotojams. Šis dėmesys apima nuolatinį darbuotojų poreikių analizavimą ir atidų biuro patalpų pasirinkimą, siekį jas paversti jaukesnėmis, patogesnėmis bendradarbiavimui ir leidžiančiomis pasijusti it namuose.

„Darbuotojų trūkumas ir pandemijos iššūkiai lėmė aiškesnę darbdavių orientaciją į specialistų sveikatą bei gerovę. Dėmesys šiems aspektams skatina verslus ne tik investuoti į emocinės darbuotojų sveikatos gerinimo programas, bet ir atsižvelgiant į tai transformuoti biurų erdves. Kartu populiarėja prie darbuotojo poreikių pritaikomos darbo vietos ir sveikai laikysenai palankūs, aukštą oro kokybę ir reikiamą apšvietimo lygį užtikrinantys sprendimai. Dėmesys šiems aspektams yra viena ryškiausių pastarojo meto biurų tendencijų, kurios aktualumas ir toliau nemažės“, – įsitikinusi darbuotojų paieškos kompanijos vadovė.

Jai antrina nekilnojamojo turto paslaugų bendrovės „Colliers International“ partnerė Sandra Jovaišaitė kuri sako, kad šiuolaikinio biuro sprendimus pirmiausiai diktuoja siekis užtikrinti darbuotojų patogumą ir sveikatą. Pašnekovės teigimu, norint sukurti komfortišką darbo erdvę šiandien dažnai renkamasi biurą aiškiai padalinti į tylos, bendravimo ir poilsio zonas.

„Planuojant biurus bei darbo procesus juose, taip pat svarbu nepamiršti ir nuotoliniu bei hibridiniu būdu dirbančių kolegų. Pandemijos nulemta tendencija biure dirbti ne visą savaitę greičiausiai bus stebima ir šiemet. Tą rodo ir tyrimai. Pavyzdžiui, tarptautinės tyrimų kompanijos „Glassdoor“ duomenimis, trims iš keturių darbuotojų vertinant kompanijų pasiūlymus yra svarbi hibridinio darbo galimybė. Tad apie tai svarbu pagalvoti ir planuojant biurus – net ir tuos, kurie duris atvers tik po metų ar dviejų“, – teigia S. Jovaišaitė.

ARTERY Vilnius (Aut. Studio Libeskind New York, UAB ARCHINOVA Vilnius)

Ieško galimybių veikti tvariai ir sutaupyti

S. Jovaišaitė, 2023 metą vasarą Vilniaus Konstitucijos pr. atsidarysiančio verslo centro „Artery“ nuomos atstovė, priduria, kad biurų rinkoje šiemet taip pat ir toliau išliks ryškios tvarumo tendencijos. Tvarumas yra glaudžiai susijęs su pastato energinio efektyvumo savybėmis bei energinio naudingumo klase, o šių aspektų aktualumas didėja ir dėl kylančių energijos kainų. Dėl to tvaresnius ir energiniu požiūriu efektyvesnius biurus įmones skatina rinktis ir siekis mažinti savo kaštus.

„Žvelgiant bendrai, šiandien rinkoje jaučiamas aiškus kokybinis posūkis ir aukštesnių tvarumo bei efektyvumo standartų įsitvirtinimas. Įmonės prioritetą neabejotinai teikia aukštesnės kokybės biuro patalpoms. Pavyzdžiui, dar prieš porą metų tikrai netekdavo girdėti, kad nedidelio biuro nuomininkui būtų svarbi drėkinimo sistema – dabar tai tampa standartu. Darbdaviams taip pat rūpi ir oro kokybės bei garso izoliacijos sprendimai. Panašiai ir su kaštų taupymu – matome, kad įmonės tam teikia labai didelę reikšmę, tai tampa nebe privalumu, o būtinybe“, – pabrėžia „Colliers International“ partnerė.

Savo ruožtu J. Lemešiūtė priduria, kad tvarumo idėjos vis dažniau atsispindi ir biurų dizaino sprendimuose: „Tvarūs sprendimai ir aplinkai draugiškų medžiagų naudojimas, tikėtina, bus viena iš ryškiausių 2022-ųjų biuro interjero dizaino tendencijų. Ji atspindi verslo socialinės atsakomybės siekius. Be to, tvarumo tema vis svarbesnė tampa ir darbuotojams, kurie šioje srityje darbdaviams taiko vis aukštesnius standartus“, – sako J. Lemešiūtė.

Renkasi įmonės vertybes atspindinčius biurus

Ekspertės sutaria, kad šiemet darbdaviai taip pat vis labiau atsižvelgs į biurų lokaciją – siekiama, kad darbo vietos būtų patogiai pasiekiamos ne tik automobiliu, bet ir viešuoju transportu, paspirtukais bei dviračiais. Atitinkamai norima biuro patalpose turėti tam reikalingą infrastruktūrą ir techninius sprendimus – dviračių saugyklas, dušus ir persirengimo kambarius darbuotojams.

„Biuro lokacijos patrauklumas didžiąja dalimi priklauso nuo centrinės lokacijos ir gerai išvystytos aplinkinės infrastruktūros. Netoli biuro esantys vaikų darželiai, paslaugų ir poilsio zonos, restoranai, kavinės, sporto klubai ne tik leidžia darbuotojams sutaupyti nemažai laiko, išvengti transporto spūsčių ir patogiai tvarkyti visus asmeninius reikalus, bet ir suteikia papildomas galimybes neformaliam kolegų bendravimui bei gali turėti įtakos įmonės organizacinės kultūros puoselėjimui“, – sako S. Jovaišaitė.

Jos teigimu, siekiant, kad biuras pasitarnautų darbdavio įvaizdžiui ir reputacijai, reikėtų svarstyti apie išties išskirtinius projektus – pavyzdžiui, atskirą įmonės biurų miestelį – tokį, koks Vilniuje statomas „Tesonet“ bendrovei – ar Danielio Libeskindo suprojektuotą verslo centrą „Artery“ Konstitucijos prospekte. Būtent pastarąjį dėl savo kuriamų verčių pasirinko ir „People Link“. Jos vadovaujanti partnerė J. Lemešiūtė pastebi, kad naujausias tendencijas atitinkančio ir patrauklioje lokacijoje esančio biuro pasirinkimas gali ne tik tapti lemiamu aspektu savo srities profesionalams renkantis darbo vietą, bet ir nemažai pasakyti apie darbdavį.

„Biuras neabejotinai atspindi įmonės organizacinę kultūrą. Iš darbo erdvių galima spręsti, kiek darbdaviui rūpi darbuotojų savijauta ir produktyvaus darbo sąlygos. Patirtis rodo, kad į žmones orientuota darbo kultūra darbuotojams yra vienas svarbiausių darbdavio pasirinkimo kriterijų. Tokiai organizacinei kultūrai puoselėti ir perteikti neabejotinai reikia tinkamų, įmonės vertybes atspindinčių biuro erdvių, kuriose darbuotojai galėtų jaustis gerai“, – apibendrina J. Lemešiūtė.

 

Temos: Komercinis NT